pátek 22. června 2012

odevzdávka Marie Martinásková - 8.semestr - letní 2012

Jako první z letního semestru, ve kterém jsme řešili Elsnicovo náměstí, zavěšujeme Marušku. Budeme se snažit dodržet pořadí tak, jak bylo na obhajobách semestrálních projektů. Honzu a Tomáše, kteří dělali Rokytku, dáme až na konec, i když prezentace začínali. Video jsme si tentokrát nechali natáčet. Podle času vypadá tuze dlouhé, ale doporučuji – na začátku filmu je vývoj Maruščiny práce a kompletní projekt, potom prezentace a nakonec dlouhé kritiky a diskuse. Záleží na Vaší chuti. (pro lepší pochopení výsledku práce je možné si přečíst semestrální zadání projektu zde)




Elsnicovo náměstí

Elsnicovo náměstí












Elsnicovo náměstí

AUTORSKÝ TEXT:  Libeň je svérázná pražská čtvrť s mnoha problémy a nezaměnitelným kouzlem. Vedle chátrajících domů z první republiky rostou smělé developerské projekty. Nedaleko honosného renesančního zámku se krčí poslepované domky s malými zahrádkami. Nedokončené bloky. Prázdné štíty. Pavlače. Zbytky továren. Rokytka. Centrum i periferie. Zanedbaná prostranství a upravené parky. To je podhoubí projektu Elsnicova a Holého náměstí.                                                                   
Prostor obou náměstí je v současné době nepřehledný, nejasně definovaný a naprosto ignoruje přítomnost říčky Rokytky, jež jím protéká. Náhodný kolemjdoucí si ani neuvědomí význam prostranství mezi Libeňským zámkem a legendárním palácem Svět, vodní tok schovaný pod betonovým přemostěním přejde bez povšimnutí. Na lavičkách v parku popíjejí nepřizpůsobiví občané a cyklista musí při průjezdu po páteřní cyklostezce hlavního města slézt z kola a hledat pokračování trasy přeťaté rušnou silnicí. Elsnicovo náměstí samotné se pak stává jakýmsi ostrůvkem uprostřed frekventované komunikace, kterou není radno přebíhat. Uprostřed toho všeho, s krásným výhledem na vodu i zámek, se nachází zarostlá parcela nepravidelného tvaru. Ze severu k ní přiléhá prázdný štít školní budovy a hřiště, z jihu a východu je ohraničená Rokytkou a západní strana se obrací do Elsnicova náměstí. Úzký pozemek na druhém břehu řeky tvoří nepříliš přesvědčivý trávník osázený několika stromy. Na tomto místě je navržena dvojice bytových domů s veřejným parterem, jež svým tvarem navazují na okolní zástavbu, jasně určují prostor obou náměstí a svírají mezi sebou říčku i s cyklostezkou. Vzniká tak zajímavé napětí mezi širokým prostranstvím Elsnicova náměstí, klidnějším charakterem uzavřeného náměstí Doktora Holého a intimní atmosférou v průchodu mezi hmotami domů. Elsnicovo náměstí je veřejné povahy, navazuje na zámecký park a umožňuje přístup k Rokytce. Ta je zčásti odkrytá a vytváří zajímavé zpestření celého prostoru. Provoz aut je omezen a sveden do jednoho pruhu, zbylá plocha je vydlážděná a skýtá vhodný prostor pro pořádání trhů nebo různých kulturních akcí.              Náměstí Doktora Holého je novým objektem oddělené od rušného provozu, nabízí větší klid a pocit bezpečí především pro obyvatele okolních domů. Na pročištěném plácku vznikne malá kavárna, dětské hřiště a park. Důležité je zachovat jeho přehlednost a snadnou údržbu. Dům samotný maximálně využívá omezenou plochu parcel a svým tvarem se přizpůsobuje okolí. Moderní novostavba tak tvoří další vrstvu pestré libeňské zástavby a přijímá její zvláštnosti, nepravidelnost a hru s detaily. Bytový dům není abstraktním sochařským dílem, ale pečlivě vybírá z místní architektury prvky, které mají i dnes svůj význam pro kvalitu bydlení. Vstupy obrací do živých náměstí a ulic, obyvatelům nabízí společné setkávací prostory i soukromé terasy a balkony, které spolu s velkými okny otevírají atraktivní výhledy a umožňují kontakt s děním v okolí. Větší byty jsou přístupné z vlastních schodišť, menší garsonky se severojižní orientací využívají krátkou pavlač. Pod sedlovou střechou se našlo místo pro několik mezonetových bytů se vzdušnými otevřenými místnostmi a hravým členěním prostoru. Parter domu se do frekventovaných míst otevírá komerčními plochami, zbytek přízemí je využitý pro parkování.                          
Návrh nenásilnými zásahy řeší nejistou budoucnost Elsnicova a Holého náměstí, vytváří z nich člověku známé a uchopitelné prostory a nabízí alternativu k developerským projektům luxusního bydlení v uzavřených areálech. Na malé parcele uprostřed živého provozu vytváří zajímavé bydlení s dostatkem soukromí a širokou nabídkou pro různé cílové skupiny.







Gratulujeme Maruško, celý semestr skvělá práce. S úctou M.+O.



.

4 komentáře:

  1. Maruska na jednicku!
    - ahoj Dusan H.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až budete příště přemýšlet o vkládání komentářů, nezapomeňte se zamyslet nad tím, zda-li je podepíšete. Na podpis máte čas do pondělí. Pak bude Váš komentář vymazán. My také svoje návrhy nevystavujeme anonymně. Díky - mk

      Vymazat