úterý 6. března 2018

Zadání letního semestru 2017/18



                                                        
1/ popis zadání projektu a očekávaného cíle řešení
Centrum duševního zdraví je nový typologický druh, který má za cíl zjednodušit péči pro duševně nemocné, resp. položit nižší práh dostupnosti - tak aby odpadla nutnost automatického přijímání pacientů/klientů do velkých nemocničních ústavů. Vznik typologického druhu souvisí s tzv. reformou psychiatrické péče – tedy péče o duševní zdraví. „Centrum duševního zdraví“ nově obsahuje spojení zdravotnického a sociálního zařízení se stanovenou spádovou oblastí tzn. předpokládatelným počtem a okruhem klientely. V našem zadání spojujeme funkci Centra duševního zdraví a Krizového centra (naléhavá akutní péče). Hlavní teoretickou úlohou diplomní práce je komplexně prověřit vlastnosti typologického druhu „centrum duševního zdraví s krizovým centrem“. Kompetencí a úkolem studentů je navrhnout na základě studia čerstvých teoretických materiálů a návštěvy několika podobných zařízení fungujících v provizorních podmínkách v Praze, ideální stavební program.
Konečným úkolem studentů je v rámci vymezeného území navrhnout, podle jimi stanoveného programu stavbu takového zařízení. Dům bude navržen velmi detailně a popisně - v tomto ohledu bez rozdílu mezi interiérem a exteriérem stavby. Očekávána je pečlivě navržená struktura s důrazem na popis materiálů, haptických vlastností stavby, určujících detailů, působení světla atd …  Nedílnou součástí zadání je návrh exterieru tzn. celého vymezeného území a dopravního rozhraní s okolními pozemky. Důraz bude mimo jiné kladen na návrh urbánního detailu na celém zadaném pozemku. Rozdělení na veřejné a soukromé (program domu je výrazně menší než vymezené území).


2/ konkrétně specifikovaný stavební program
„Centrum duševního zdraví“ je relativně nový typologický druh, který prochází vývojem. Speciálně pak jeho spojení s „krizovým centrem“ je experimentem, vycházejícím z plánů reformy psychiatrické péče.  Úkolem studentů je navrhnout, objasnit a obhájit program jimi navrhovaného „domu“ v souvislosti s konkrétní zadanou parcelou – viz výše.

3/ popis závěrečného výsledku, výstupy a měřítka zpracování (pozn1)
·        situace širší vztahy v podrobnosti 1:2000
·        situace v podrobnosti 1:333
·        půdorysy všech podlaží, včetně zařizovacích předmětů, v podrobnosti 1:100
·        pohledy + řezopohledy a „uliční panorama“ v podrobnosti 1:100 všechny podstatné pro pochopení principu
·        řezy - všechny podstatné pro pochopení principu, v podrobnosti 1:100
·        detail fasády od parteru k římse (pohled a řez) v podrobnosti 1:20
·        návrh vybraných částí interieru
·        6 vizualizací – zákresů do fotografií, z toho 3 interiérové (resp. obecně „vnitřní“ – rozumí se tím prostory jako atria a podobně)
·        fotorealistický nadhledový zákres do fotografie
·        stavební program, bilanční tabulka ploch, tabulka kubatur,
·        Průvodní zpráva (počet znaků vč. mezer: 3600 z toho perex 400, tělo 3200):
a)      autorský narativní text
b)      popis a zdůvodnění architektonicko urbanistického řešení
c)      popis a zdůvodnění konstrukčně technického řešení
d)      popis programu, funkce, sumarizace ploch, kubatur a počtů: popis a zdůvodnění struktury 
pozn1: uvedená měřítka jsou jako úzus rozlišení, jejich skutečná tisková velikost na papíře může být v menším měřítku nebo bez měřítka s uvedením grafického měřítka

4/ seznam dalších dohodnutých částí projektu (model)

·        digitální nosič (na něm: plachta, portfolio, v tiskové kvalitě ve formátu pdf)
·        1x portfolio velikosti  A3
·        plachta viz vzor atelier kuzemenský & kunarová
·        fyzický vkládací model řešeného území v měřítku 1:250 (odevzdán bez společného okolí, do kterého jsou modely vkládány, ten slouží celému atelieru)

























Žádné komentáře:

Okomentovat