pondělí 11. září 2017

Zadání zimní semestr 2017/18


BYDLENÍ BŘEVNOV
Bloky jsme prozkoumali shora, zdola, zevnitř i zvenčí. Na místech kam patřily, jsme se pokoušeli jejich platnost potvrdit i zpochybnit. Je celkem jednoduché dokola opakovat, že jedině bloky jsou městotvorné. I kdyby to byla pravda, nevystačíme si s ní. Zaostřujeme hledáček jinam. Jsou místa, a je jich mnohem víc, která návod či imperativ postrádají. Místa bez návodu. Takovou jsme letos vybrali parcelu. Co si počneme?
Viladomy? Terasáky? Co když to bude vypadat jako hotel v Burgasu? Tak rychle oprášit Le Corbusiera? Co si počít v místě, kde zaručený všelék nelze použít? Kolem dokola samé zakázané reference. Žádná nároží, náměstí, uliční fronty, římsy ani jednotný charakter zástavby. Co si počneme? Budeme hledat. Budeme hledat recepty pro místa, která ho na první pohled nemají. Pro podprůměrného developera výhra. Z Diamond Corner se stává Platinum Edge a ideálně když na obzoru není žádný kompetentní úředník. Developeři dávno vědí, že bodové domy vykazují skvělé ukazatele cena/výkon. To my už tušíme také, ale navíc máme představu, jak má tahle část města na hraně kopce vypadat. Ještě nemáme? Na konci semestru mít budeme. Bude to dobrodružné.

Pracovní teze: Šikovnému developerovi se podařilo získat území rozdrobené mezi mnoho vlastníků garáží. Váš úkol je navrhnout na území bydlení. Developer je nepředpojatý, tuší, že na čtyřech rodinných domech nezbohatne, ovšem nebrání se kombinování typologických druhů, vzniku typologické hybridní struktury kombinující řadovky, bytové domy … stejně tak jako několik fajnových viladomů. Je to na Vás. Stejně tak architektonická i ekonomická obhajoba Vašeho řešení.
Podobně jako vždy: budeme po studentech chtít během semestru posun od urbánního celku k detailům bydlení, komfortu bydlení.
Témata:
·        Navrhování na ideálním místě
·        Hrana kopce: silueta, tvar, návrh zdálky/zblízka
·        Sousedství, otevřenost, uzavřenost, soukromé vs. veřejné
·        Důraz na návrh parteru domů resp. plochy parcely
·        Propojení (nepropojení) celé struktury do samozřejmě pochopitelného vzorce
·        Adekvátní standard bydlení/bytů
·        Prostorová regulace není zadána

Představení zadání a výběr studentů bude probíhat ve středu 20.9. 2017 ve 14:00 v místnosti 644.
Práce je vypsána jako:  ATBS, ATVZ, ATV, ATSS, ATZBP, DP


Studenti si vezmou portfolio prací v digitální podobě (max 20MB) - osobní účast nutná.
Po prezentaci proběhne výběr studentů do atelieru - výsledek bude druhý den dopoledne rozeslán mailem.
























1 komentář:

  1. To je moc hezky zpracované, také by mě bavilo se něčím takovým zabývat. Pokud se nepletu, Břevnov je součástí Prahy 6. Dívala jsem se tady, jaké se tam chystají developerské projekty a jak je vidět, stále se něco děje a připravuje. A v roce 2019 byly k nastěhování Terasy Břevnov.

    OdpovědětVymazat