úterý 4. prosince 2012

Jak nám jde jak?


Proběhla prezentace třetí fáze návrhu. Prezentace trvala dva dny, práce dva týdny a zabývala se tím, jak udělat z konceptu či vize dům, tedy návrh konkrétního domu včetně okolí. Většinou to bývá nejtěžší moment ateliéru. Práce se napohled zpomalí, nejde to rychle, začíná jemná práce a někdy zjištění, že koncept měl chybu a z jemné práce se stane demolice a znovu lépe … právě teď se rozhoduje o jemnosti návrhů a jejich praktičnosti, užitnosti, intimitě, subtilitě výrazu. Jako kdyby se na moment zastavili, a přitom studentům jede hlava naplno. Mimo prezentaci nám mimoděk na monitorech ukážou spousty variant a fraktálů variant. Vše polodokončené, protože to je přece tak blbé, žejo ? V tu chvíli nepomáháme svým kolegům vybrat tu nejlepší, ale vracíme je na začátek a nenápadně se jich ptáme: PROČ jsi vlastně původně navrhoval a CO to mělo být? … A je tohle ono?
Hlava jim jede naplno …. a v tomhle období zoufalého nenacházení toho, co mají na mysli a je těžké to udělat, se nejvíc učí. Nemusejí na to přijít hned. Svým kolegům věříme. Trochu se o ně bojíme, škola je přetěžuje velkým množstvím předmětů a cvičení, s jejichž smysluplností se plánuji seznámit. Jsou unavení. Tedy leitmotivem našeho atelieru je úvaha: architektura není smyslem života. Smyslem života je život.

Nejde to hned? Půjde to později. Dělejte to s radostí. Držíme palce. Vaše projekty v našich hlavách.



související na tomto webu - předchozí průběh projektu: Jak dopadla druhá fáze?


.

12 komentářů:

  1. 1:34-na bílé obrazovce vidím jenom okna, což je skvělá zkratka domu kdyby platilo že okna vypovídají prostoru za ním(?) 2:10-líbí se mi zalomení půdorysu působí logicky 2:45-přijde mi že jsem ve škole vizualizaci interiéru viděl málokdy. Skvělé když se k nim někdo dostane(!)3:22-na střední stavárně jsme museli v domově důchodců mít místnost pro mrtvé. 5:11-lodžiemi a výrazem domu mi připomíná dům od Hannese Meyera.To říkám kvůli tomu, že měl pořadí lidských priorit podle kterých navrhoval. 1. sex life, 2. sleeping habits, 3. pets, 4. gardening, 5. personal hygiene... (platí i pro důchodce?)10:28-vynechané nároží,příjemná městskost v přírodě.Ondřej Punda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zjednodušeně řečeno jsme zjistili, že pro seniory platí víceméně to samé co pro "normální" lidi. Jediným rozdílem je snížená hybnost a občas pomaleji fungující mozek, pokud se netrénuje. Plus frekventovanější potřeba s něčím pomoci.Jinak priority stejné.Dík za koment.

      Vymazat
    2. A nemaj rádi průvan, starý lidi.

      Vymazat
  2. Michale, dík za tu energii, která stříká z úvodního textu! Děláme to s velkou radostí, fakt!:)
    Markéta S.

    OdpovědětVymazat
  3. Cau Michal, Nešlo by to dávať s menami študentov? rád by si to porovnával s druhou fázou
    ideálné by bolo mať to v tom istom poradí, aby som si vedel pustiť obidve videa súčasne a postupne sledovať druhu a tretiu fazu u kazdeho hned po sebe.
    Diky Patrik U.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. asi dobrej nápad, to zkusíme od příštího semestru, momentální klíč je okopírovat přesné pořadí jak šli za sebou při prezentacích (omlouvám se, tentokrát jsem na ty jména už neměl energii)
      Nějak mě vyhodilo z konceptu to propojení videí a automatické nahrazování starých novým, které zavěsím, dlouho jsem se snažil zjistit, jak tomu zabránit ...

      Vymazat
  4. hovorim to preto lebo niektore navrhy som sice spoznal, no niektore, ktore mi z druhej prezentacie utkveli, zmizli (napr vojta j. a jeho dom pri vode)
    pu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vojta je na 6:01 - s tou vysunutou špičkou stálej zápas, zároveň zápasí s bacily ...

      Vymazat
    2. aha, prekvapenie, z konceptu som si myslel ze to bude ako minuly semester: dom hotovy hned od zaciatku.
      pu

      Vymazat
  5. kdepak Patriku, tento semestr to bude přesně obráceně: dům hotový tak někdy na Silvestra...a ať už bude jakejkoliv, tak rozhodně úplně jinej, než ten v Oboře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to si zmenil taktiku(?) naschval ? alebo ta k tomu donutili veduci?
      pu

      Vymazat
  6. hehe, to loni totiž nebyla taktika, to bude vono...minulý šťastný nástřel už opět nahradila typická těžkopádnost a utápění se v jednotlivejch blbostech. ale je i trochu pravda, že jsem to v té první fázi nechtěl udělat tentokrát tak akurátně - což nakonec ani nebylo potřeba, protože dům u vody to schytal velmi rychle a ten druhej ve výsledku sám netuším.

    OdpovědětVymazat