pondělí 10. prosince 2012

Věšení po číslech - HUGGENBERGEFRIES ARCHITEKTEN


Ve čtvrtek jsme měli krátkou improvizovanou mikropřednášku. Zjistili jsme, že nám to chybí. Podporovat naše konzultace a mentorování referencemi, příklady, neřkuli vlastním výzkumem je nezbytné. Tedy jsme se rozhodli bez velkých příprav studentům promítnout a říct téma, které nám připadá právě aktuální k průběhu práce. Tentokrát to byla práce atelieru HBF, tedy vlastně jednoho jejich konkrétního domu. Na něm jsme si ukazovali nejen jednotlivé detaily a kvalitní řemeslo, ale především obecný fakt. Svébytnost a excelentnost v souvislostech. Teze mikropřednášky byla najít vztah mezi vizí …  pracovně ji nazvěme jedinečností či originalitou a kvalitní spotřební architekturou, tedy prostým dobře zvládnutým řemeslem. I takový příklad jsme ve zdánlivém kontrastu promítli.
Obecně v našem atelieru zásadně nepodporujeme tezi: „Teď si ještě vyzkoušej cokoliv, v praxi stejně nebudeš moct nic“. To je totální hovadina. Učíme něco jiného: „Realisticky si zuž mantinely již teď, nauč se excelentně nakládat s málem, které víš, že v praxi prosadíš a pak to také tvrdohlavě dělej“
Tedy v krátkosti jsme promítali studentům „kvalitní spotřební návrh domova důchodců“ v kontrastu s domem od HBF. Je nutné studenty připravovat na praxi, kde se nikdo extra nebude ptát na jejich úžasné vize, ale většinou narazí na pragmatického developera, který nejprve položí ty nejpraktičtější otázky týkající se návrhu, v soutěži se podívá na obrázky, od kterých bude předem něco čekat a pak teprve začne slyšet na jemnosti navíc, na originalitu, na excelenci. Málokdy naopak.
Mikropřednášku vyprovokoval fakt, že nám domy ve zlomovém okamžičku navrhování připadaly málo pohodlné, málo otevřené, málo teras … prostě skýtajících málo obyčejných světských radostí pro uživatele … resp. studenti si nedávali práci tyto vlastnosti exponovat v dokumentaci. Většina z nich však má kvalitní koncept, náběh na originalitu, zvláštnost ... a i to "pohodlí a domov". Jedno bez druhého lze vyjímečně, je ale potřeba to ukázat. O tom bylo to krátké povídání. Za dva dny ho následovala mikrosmršť digitálních odkazů, jak vypravují svoje návrhy domova seniorů ateliery, které bereme jako referenci.
I když ne všechny práce atelieru HBF jsou moje srdeční záležitosti, zavěšuji je mezi „čísla“, protože to prostě umí  … a to i v té komerční bázi, která je důležitá. Nesouhlasíte?





Všimněte si precizního osazení na terén. Tam kde je potřeba, je zřetelný sokl, tam kde je parter domu otevřený, tak bez soklu, ale dům není tupě modernisticky prosklenný - v parteru se opakuje téma z fasády.Výraz domu? Koláž zdobnosti domova a přísnosti instituce. Instituce určená k bydlení.

Fasádní téma neslouží pouze k "sednutí" domu, ale zároveň se jím větrá. Dům obývají staří lidé s poruchami paměti, tedy nemohou nekontrolovaně odejít a ztratit se.


K čemu asi slouží ty krajky okolo oken. To je formální, že?

O oknech jsme v atelieru vedli nekonečné diskuse. Jak velké? Jak zařídit neformální sezení na parapetu a zamezit pádu seniora. Co francouzské okno, co když seniorovi rupne v hlavě a vydá se na výlet přes zábradlí. Jak bude senior manipulovat s relativně těžkou okenní tabulí? Smí to vůbec?

Šup a je to. Zevnitř větrací klapky. Jednoduchá obsluha. Zvenčí krajka kolem oken zabraňující vypadnutí. Posezení na parapetu. Velké okno, hodně světla.

Cože? V interiéru chybí všudypřítomné české pastelové barvy?? Místo nich autoři nabízejí solidnost. Napohled i na omak. Všimněte si toho masivního zábradlí. Za táflováním zdí odhaduji servisní místnosti, úklid, elektro. Kultivovaný orientační systém je samozřejmostí.



Půdorys domu tvoří tři dvory.



V levé části je dům o patro nižší, ale fasáda pokračuje až k top římse. Vzniká tak atrium, na které se lze podívat na obrázku níže. takové atrium slouží v těchto domech pro těžší případy a umisťuje se spíš nahoru, protože samostatný styk s terénem je spíš pro ty, co jsou na tom lépe ...



Střešní atrium.


Odhadli byste, že je dům z prefabrikátů?


 Príma pokec s českým úředníkem.






Mńam, mńam, mńam, ten sokl vytaženej na roh ....














All rights for photos reserved © HUGGENBERGEFRIES ARCHITEKTEN These copies are for education only. Please, don't make another copies. Thank you very much.














V pravém sloupci přibyla adresa webových stránek.

12 komentářů:

  1. Krásný. Všechno.

    OdpovědětVymazat
  2. Co ten obrázek Schodů? Co tam babička se skorobílou holí? Vkusný orientační systém... jen pro návštěvy? A ty skvělý obklady "Kdežejetenrohmístnosti" ?

    Jinak skvělý skvělý skvělý. Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Schody mě taky zaujaly, jak "vytékají" do prostoru jako pasta z tuby a zábradlí nikde...

    Chápu estetiku nedělených formátů oken a vtipné postranní větračky, ale když si představím hezký jarní den, asi by bylo příjemnější otevřít si normálně okno a mít výhled i vzduch, možnost vyklonit se, opřít se o parapet atd..

    Na tomhle domku...

    http://2.bp.blogspot.com/-Q1HCXhUNm6E/UMUe2YIZNtI/AAAAAAAAB1c/wWKgTa53tsk/s1600/croppedimage800600-168nussFoto1.jpg

    je zajímavý, že má krásné detaily fasády, oken, ale jako celek mi na fotce z většího odstupu nefunguje ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo aha,ta pevná nedělená okna MAJÍ být bariéra, pak je to ale v pořádku.

      Vymazat
  4. ty schody nejsou z domova důchodců...

    OdpovědětVymazat
  5. Na krajíčku, jako už dlouho ne.

    OdpovědětVymazat
  6. Nejsou, ale dovedeš si představit, jak na nich pečuje žena o nemocného muže, co trpí houserem? : )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak bude pečovat v posteli. Planá diskuze, třeba to tak chtěli majitel i houser.

      Vymazat
    2. Houser má bezprostředně po levé straně schodiště výtah.
      (ještě k tomu táflování, místo kde je fotka, jsou za táflováním skryty pouze servisní místnosti - Pavle prohlídni půďák. Díky tomu je taky schodišťová hala tak konzistentní. Veřejně do ní ústí jen dveře výtahu. To bílý písmo mě taky trklo jako špatně viditelný. K tomu dřevu by byla zábavná bleděmodrá ... bla ...bla)

      Vymazat
  7. Ono je taky důležitý poznamenat, že ten dům nemá totožný určení jako to co navrhujeme. Tohle je domov a klinika pro psychické nemoci stáří (demence, poruchy paměti atd ...). Tedy my děláme dům pro zdravé, ale staré lidi, tito jsou nemocní.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný domy.S pěkně ušitým kabátem.

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat