čtvrtek 18. února 2016

Jakub Neumann: "Bytové domy Na Zatlance" - semestrální projekt ze zimního semestru 2014

Další z projektů, které vznikly před rokem na Zatlanku. Tématem byl bytový dům resp. domy na pozemku velikosti městského bloku. Za pozornost stojí mimo jiné řešení nároží. Otevření bloku, které koresponduje s hlukovou mapou místa. Nárožím se tedy stává pomlka se stromem a vstupem do dvora či v tomto případě nádvořím se stromy. Zajímavá je náhrada opěrné zdi z kyklopského zdiva zdí z hrubého betonu, ve které jsou lodžie bytů nejnižšího podlaží. Realisticky působí i jedno s nejatraktivnějších míst půdorysu bloku – severovýchodní cíp bezprostředně sousedící s kopcem. Zdrženlivost a kultivovanost spolu s kvalitními půdorysy tvoří z návrhu jeden z nejrealističtějších v semestru.




















































.AUTORSKÝ TEXT:

Bydlení Na Zatlance

Dva smíchovské bytové domy se soukromým dvorem a parkem. Nabízí (nad)standartní bydlení v centru města bez zbytečného pocitu výlučnosti. Nenápadné, současné, poskytující soukromí. Z materiálů které umí stárnout a městská špína jim spíš sluší než by jim ubírala na kráse. Skladbou bytů dávají možnost, aby je někdo nazýval domovem. Ať už malé či větší rodiny, starší páry nebo úspěšní samotáři.

Místo:
Na Zatlance se nachází u jednoho z nejfrekventovanějších uzlů Prahy – Anděl. V docházkové vzdálenosti od obchodního centra Nový Smíchov a metra. Výhodné je i blízkost vnitřního městského okruhu, díky kterému je letiště dosažitelné do 20 minut.
Parcela je jasně vymezeno okolní strukturou. Na východě, v ulici Na Zatlance, opěrná zeď z kyklopského zdiva vyrovnává svažitou topografii a drží parcelu v jejím nejseverovýchodnějším rohu až 4 metry nad úrovní chodníku. Zde je kopec Mrázovky na město připojen schodištěm a dál vyšlapanou serpentinou. Uliční profil je značně převýšený a působí jako kaňon. Ulice se pomalu zvedá a směrem k jihu ke křížení s ulicí Ostrovského a zeď se ztrácí stejně jako mírný pocit stísněnosti. Stojí zde téměř stoletá lípa. Na západní straně je prostor ohraničen domem s balkóny směrem k parcele. Severní strana je uzavřena strmým svahem Mrazovky s bujnou zelení.
Místo samo generuje témata –  strom, zeď, kopec, meziprostor mezi sousedním domem, koridor ulice Na Zatlance.
Návrh:
Navrhuji dvě budovy. Jsou umístěny tak, že zvnějšku působí jako blok s vynechaným místem na křížení ulic pro strom, které slouží i jako hlavní vstup do dvoru. Do ulice Na Zatlance je dům posazený na hraně zdi. Patra ubývají s klesající ulicí a vznikají tak terasy. V ulici Ostrovského je parter s obchodem a vstupem do domu.  V meziprostoru mezi sousedním domem jsou předzahrádky přízemních bytů.
Zevnitř domy formují dvůr uzavřený svahem kopce. Mezi domy a patou kopce se dá projít. Cesta je ukončena na obou koncích brankou na klíč. Dvůr je soukromý. Je to centrální prostor, do kterého ústí všechny vstupy. Prochází jím každý, a každou cestou domů (pokud nejede do garáží). Po okrajích je vydlážděný, uprostřed je zpevněn mlatem. Domy jsou vůči sobě výškově posunuté o půl metru, což se projevuje zídkou rozdělující dvůr na dvě úrovně. Na zídku se lze posadit. Jsou tu volně rozmístěné stolky s židlemi a pár stromů podpořených „lesem“ Mrázovky.
Samotné domy jsou složené z opakujícího se segmentu uskupeného kolem komunikačního jádra. Konce domů jsou vždy ukončeny atypickou částí. Komunikačních jader je celkem 7. Schodiště se zrcadly jsou osvětleny světlíky. Vstupní prostory jsou propojeny s exteriérem dvoru velkými prosklenými dveřmi.
Komunikace vede vždy až do garáží.  V segmentu jsou 1- 4 byty, většinou však 2 a 3 byty na patro. V skladbě převažují 3+kk byty, vedle 2+kk a 4+kk. Rozložení bytů v návrh lze variovat dle požadavků na skladbu s co nejmenší pracností.
Standartní 3+kk je vždy orientovaný napříč hloubkou domu 16m na dvě strany. Obývací pokoj s kuchyní a zapuštěnou lodžií je orientován do vnitrobloku. Na druhé straně jsou ložnice. Tyto dvě části odděluje i propojuje vstupní hala, do které ústí i koupelna s WC.
2+kk byty jsou orientované vždy na jednu stranu.
Specifické jsou přízemní 4+kk byty – směrem ven se zapuštěnou průběžnou lodžií, která v západním domě navazuje na předzahrádku. Tyto byty jsou vůči přízemí zvednuty o 1metr. Okna jsou tak nad úrovní očí chodců. Výškový rozdíl vyrovnávají schodiště přímo v bytě.
Nově vystavěná zeď s vnějším povrchem z pěchovaného betonu z polosuché směsi, který připomíná původní zbouranou zeď, vybíhá na sokl, který je ukončen římsou ze stejného materiálu. Fasáda dále pokračuje šedivou omítkou, která po patrech uskakuje a tvoří průběžné linie. S úskoky se mírně mění barevnost –  čím výš, tím světlejší odstín. Kolem oken se sníženým parapetem jsou vystouplé šambrány v barvě nejsvětlejší šedi fasády. Výraznost tohoto dekoru se vytrácí s výškou –  tak, jak to dělali starší pražské domy.
Pod parcelou jsou dvě patra podzemních garáží. Vjezd je v nejnižším místě z ulice Na Zatlance.
Konstrukční systém je železobetonový kombinovaný obousměrný.
_______________________________________________________________________



zadání semestrální práce je zde
.
Summary of the semester task
Apartment House(s) at Zatlanka Street in Prague-Smíchov, on the plot of the size of an urban block, was this semester our studio theme. How to propose an urban unit of a scale, context and typology that used to be designed by more architects? The maximum emphasis of the task was put on the shift from the urban block to the details of an apartment house and of an apartment, accenting verification of the dwelling comfort. Students ought to prove the apartment´s inner space distribution, it exposition – a scenario of housing in high resolution. They dealt with housing standards, depth of apartment layouts, light comfort, insulation, views, and exterior of apartments – loggias, balconies, terraces. The location and attributes of the plot determined higher standard of housing. What do notions of LUXURY, COMFORT, STANDARD mean in urban scale, architecture and housing details?
The task was to verify potential of the plot; to justify the proposal in a wider context; to design of apartments of various standards. Mapping scheme of different standard of apartments in the entire block was required, including justification and presentation of proposed solution. Students were solving the street level plan of the plot. They focused on distribution of private, public, semi-private, semi-public spaces of the site. No public commercial services were required. If proposed for the housing complex, a student´s task was to justify options of other than housing programme.
The work was complemented by monolithic model in scale 1:100 with equal detailing of the surroundings and proposed objects.



more projects with the same semester task

projekty stejného zadání zde


Žádné komentáře:

Okomentovat