pátek 28. srpna 2015

Pavel Mahdal: "Bytové domy Na Zatlance" - semestrální projekt ze zimního semestru 2014

Z Pavlova autorského textu vypichuji větu, ke které bych se měl jako vedoucí projektu stavět krajně nedůvěřivě … ale je mi blízká: „Občas mám totiž pocit, že některé „věci“ zaniknou ve chvíli kdy je vyslovíme“. Nemyslím, že Pavel přesně to co napsal, dokázal, ale východisku rozumím. Je křehké. Začal romantikou pokřivených tajuplných vnitrobloků, kde posléze musel díky spoustě našich racionálních námitek ubírat, ubírat a ponechat jen esenci. Mám chuť držet palce a fandit. 



"Důležitým motivem jsou průhledy mezi domy. Mají různé zdroje a cíle – vedlejší dům, ulice, vnitroblok, zelený kopec... Nechtěl jsem vytvořit hráz, která by masu kopce zadržovala. Ve vnitrobloku bych se potom cítil nepatřičně stísněně a přilehlé ulice bych připravil o kontakt s hlavní hodnotou celé oblasti."

"S poslední a asi nejdůležitější fasádou do dvora nakládám zcela volně. Až sochařsky odebírám a přidávám tam kde se mi to hodí. Tvořím tak v rovině lodžií, které ukrajuji, zmenšuji, otvírám nebo zcela vypouštím. Zbytek fasády zaplňuji převážně velkými francouzskými okny."








model M 1:100 (foto Pavel Aschermann)

model M 1:100 (foto Pavel Aschermann)

model M 1:100 (foto Pavel Aschermann)

model M 1:100 (foto Pavel Aschermann)

model M 1:100 (foto Pavel Aschermann)



































AUTORSKÝ TEXT
Soubor bytových domů je situován na nezastavěné parcele v širším centru Prahy, v blízkosti živého města, na úpatí zeleného kopce. Docela unikátní spojení, které není úplně běžné. Jedinečnosti odpovídá i cena a té standard bytů a přilehlých prostor. Z východu a jihu parcelu vymezuje poklidná ulice, ze západu se na nás lepí přes slepou uličku soused a na severu se zvedá hustě zalesněný kopec Mrázovka. Do tohoto kontextu vsazuji solitérní „diamanty“, které brousím s přesnou nepravidelností.

Svůj návrh od začátku koncipuji jako solitérní objekty, které více či méně pocitově tvaruji a vytvářím tak nahrubo prostory s různým charakterem. V místech, které mi přijdou příliš neurčité dále odebírám, vykrajuji, uskakuji. Nakonec vybroušený diamant dekoruji nevýraznými, ale velkými okny s jednoduchým zábradlím. Okna vychází z dispozic, avšak na mnoha místech s nimi mohu volně pohybovat.
Důležitým motivem jsou průhledy mezi domy. Mají různé zdroje a cíle – vedlejší dům, ulice, vnitroblok, zelený kopec... Nechtěl jsem vytvořit hráz, která by masu kopce zadržovala. Ve vnitrobloku bych se potom cítil nepatřičně stísněně a přilehlé ulice bych připravil o kontakt s hlavní hodnotou celé oblasti.

Navrhuji čtyři menší a dva větší domy. Každý je unikátní a má určité odlišnosti. Domy mají vždy tři tváře, do ulice, do dvora a do uličky mezi sebou. Každá má jiný charakter a význam. Podle toho jsou také tvarovány a „dekorovány“. Fasáda do ulice je přísnější, utaženější, vedou sem převážně okna z pokojů s parapetem, která poskytují obyvatelům určitý druh soukromí. Zalamované fasády, přibližující se čím dál více k sobě, obsahují francouzská okna, kterých směrem do uliček ubývá aby se nepotkali dvě proti sobě. Neposkytují výhled do dáli, ale difuzní světlo a možnost vyvětrání. S poslední a asi nejdůležitější fasádou do dvora nakládám zcela volně. Až sochařsky odebírám a přidávám tam kde se mi to hodí. Tvořím tak v rovině lodžií, které ukrajuji, zmenšuji, otvírám nebo zcela vypouštím. Zbytek fasády zaplňuji převážně velkými francouzskými okny.

V celém souboru opakuji s drobnými změnami dva typy bytů. Základním stavebním kamenem je byt 4+kk s cca 150m2. Srdcem bytu je velká obývací místnost, která propojuje dvě hlavní tváře domu – do ulice a do vnitrobloku. V určitých místech dochází k drobným odlišnostem. Vynechání jedné obytné místnosti nebo pracovny, propojení lodžie s masterbedroom a obývacím pokojem, její zmenšení nebo úplné vynechání. Nesnažím se udělat nejůspornější dispozici, naopak zde záměrně plýtvám a dopřávám majiteli požitek z prostoru.
Druhým, méně četným, typem bytu je garsoniéra. Nachází se jen ve dvou větších objektech a je koncipována jako jeden velký volný prostor, který lze dle potřeby uzavřít a oddělit až na 3+kk. Byt opticky předěluje zapuštěná lodžie, která však svou velikostí odpovídá povaze bytu.
Do přízemí na nároží umisťuji pronajímatelné komerční plochy. Jiné přízemní byty jsou dále zmenšeny o vstupní halu. Princip fungování je však zachován (velká obytná místnost která prostupuje skrz celým bytem). Lodžie se v přízemí mění na terasu s možností vyběhnutí na přilehlý soukromí trávník. Od chodníku jste odděleni jen zvýšeným rantlem a závojem travin.

Svůj návrh záměrně nepopisuji do detailu a neříkám kde a co se může dít. Občas mám totiž pocit, že některé „věci“ zaniknou ve chvíli kdy je vyslovíme. Můj návrh není o obhájení nejefektivnější dispozice a řešení parcely, nesnažím se zalíbit všem, ale vytvářím jedinečnost. Domnívám se, že vzniklým prostorem (vnitřním i vnějším) dávám příležitost pro děje, pocity, možnosti
fungování.

__________________________________________________________________
zadání semestrální práce je zde
.
Summary of the semester task
Apartment House(s) at Zatlanka Street in Prague-Smíchov, on the plot of the size of an urban block, was this semester our studio theme. How to propose an urban unit of a scale, context and typology that used to be designed by more architects? The maximum emphasis of the task was put on the shift from the urban block to the details of an apartment house and of an apartment, accenting verification of the dwelling comfort. Students ought to prove the apartment´s inner space distribution, it exposition – a scenario of housing in high resolution. They dealt with housing standards, depth of apartment layouts, light comfort, insulation, views, and exterior of apartments – loggias, balconies, terraces. The location and attributes of the plot determined higher standard of housing. What do notions of LUXURY, COMFORT, STANDARD mean in urban scale, architecture and housing details?
The task was to verify potential of the plot; to justify the proposal in a wider context; to design of apartments of various standards. Mapping scheme of different standard of apartments in the entire block was required, including justification and presentation of proposed solution. Students were solving the street level plan of the plot. They focused on distribution of private, public, semi-private, semi-public spaces of the site. No public commercial services were required. If proposed for the housing complex, a student´s task was to justify options of other than housing programme.
The work was complemented by monolithic model in scale 1:100 with equal detailing of the surroundings and proposed objects.


more projects with the same semester task

projekty stejného zadání zde



.

Žádné komentáře:

Okomentovat