neděle 27. ledna 2013

odevzdávka Eli Kochová a Míša Kloudová - zimní semestr 2012 - bydlení pro seniory


Celý vtip řešení Elišky a Míši lze popsat velice jednoduše. Nechaly se inspirovat dvěma protikladnými světy, řekněme dvěma obrazy, které považovaly za patřičné pro místo i obsah. Zahrádkářskou kolonií a klášterem v přírodě. Spojování „vysokého“ a „nízkého“ přináší riziko nepatřičnosti, kontrastu, kýče, výsměchu. Jak se to povedlo v tomto případě?.

Tam kde se vine cesta podél Rokytky umístily autorky „chatky“ -  pavilonky, v kterých je denní stacionář, kluby seniorů a další veřejné komunitní aktivity. Domky jsou navěšeny na jednu chodbu, která je zároveň spojuje a také chrání jejich soukromý prostor u vody. Pavilony jsou přízemní, takže se vejdou pod koruny stromů. Na konci cesty navazují „uzlovým domem“ na klášter. Co je uzlový dům? Dům s co nejnižším sociálním prahem nebo líp řečeno prahem stydlivosti. To znamená, aby se do něho nikdo nebál vstoupit, stát, sedět, koukat, zjišťovat, zůstat nebo odejít. Už v přízemí domu je restaurace, ale ta hlavní část jídelny je v patře. Dole je vlastně taková sedírna, čítárna, kecárna. Mimo jiné se tam setkávají i lidé po skočení kroužků atakdál. Všechnodům má pečlivě vyřešenou hierarchii prostoru, ale i tak se neobejde bez zaměstnance, kterému se říká animátor. Takový soft recepční, který vám pomůže přemoci ostych a vysvětlit, že na dům navazují kluby, vysvětlí co to znamená a budete-li chtít, také vás jimi provede. Jste-li potenciální klient domova, pak vás naopak nasměruje přes dvůr do recepce „kláštera“ kde se opravdu jen bydlí. Jen bydlí … ona sama uzavřenost do formy sdíleného dvora už není úplně obyčejné bydlení. V tomhle momentě, stejně tak jako u ostatních projektů všechno záleží na obyvatelích a vedení domova. V přízemí mají všechny byty vstup do uzavřeného dvora – tedy z pokoje na trávník. Ve druhém patře je do té samé fasády otočena chodba. Vertikálně dům propojují dvoupatrové „obýváky“.  Dům je navržen tak, aby umožňoval flexibilitu, dělení na jednotlivé části a podobně.
Důležitou částí je tvář domu směrem k parku. Vlastně sama obhajoba situování stavby na hranici parku. Utkal se s ním každý v atelieru. Nabízené řešení lze nazvat klášterem uzavírajícím park. Klášter si bere park, park si bere klášter. Koexistence. Odhaduji, že jeho patřičnost je přímo úměrná kvalitě řešení detailu a výběru materiálu. Urbanisticky to sedí velmi dobře. Sám za sebe bych ocenil větší … šmrnc… klášterních fasád. Výsledek není ideální a považujeme ho za remízu. Všechno nasvědčuje tomu, že autorky neplánovaly nechat spadnout do parku ufo, ale je tam ještě dost nedodělané práce. Fasády jsou zatím klišé a kamenná omítka je v Čechách přece výzva. Vzhledem k tomu, že celek je skvělý, tak jako tak klobouk dolů.
Zde je nutná první letmá zmínka o ekonomice řešení jednotlivých projektů. Studenti neměli zadaný finanční strop „prostavěnosti na jednoho obyvatele“.  Cílem nebylo plýtvat, ale zjišťovat, kde je „něco za něco“. To je i případ tohoto projektu. Samozřejmě, že ekonom na první pohled odhadne náročnost nekompaktního řešení pavilónů podél cesty. Vtipem je, že právě to by mohlo být lákadlem pro veřejnost a ze zdánlivě utilitárního zařízení udělat přirozené komunitní centrum a cíl vycházek. I o tomhle se během semestru vedly diskuse. O ekonomické reálnosti je architektura. Diskuse byly tak kvalitní, jak nám dovoloval čas. Na rovinu: tomuhle tématu bychom se rádi věnovali mnohem více.










 












AUTORSKÝ TEXT

Vytvořit domov a prostředí pro staré lidi? Pro různě mocné i nemocné s jejich zájmy. Pro setkávání i bydlení... Chápaly jsme to jako dvě rozdílné potřeby člověka a vytvořily dva domy inspirované obrazem kláštera a jeho hospodářstvím. Uzavřený dům s dvorem plný klidu, pevnosti a jistoty a jeho podklášteří přinášející ruch a život. Domy jsme svázaly uzlem, kde se setkává veřejnost s jeho obyvateli
Navrhly jsme dům s vnitřním uzavřeným atriem, které poskytuje obyvatelům příjemný venkovní a zároveň soukromý prostor. Člověk si jde sednout pod strom, ale pořád zůstává doma. Některé pokoje jsou přímo s přístupem do atria a umožňují tak pohodlné využívání i pro méně pohyblivé obyvatele a jejich ošetřovatele. Křížová chodba kolem atria v druhém patře je zasklená. Je to obývák domova, místo dění společného života. Kuchyňská linka pro uvaření čaje, karetní stolek nebo jen židle vytažená na chodbu ze soukromí bytu. Kromě bydlení se odehrávají v domě také kulturní a společenské akce. Přináší rozptýlení a aktivují starší obyvatele a jsou dobrou reklamou a způsobem, jak získat další finanční i dobrovolnickou podporu. Pokoje domova důchodců a domova s pečovatelskou službou jsme oddělily do dvou pater, s ohledem na plynulé užívání stavby zaměstnanci a různou míru pomoci poskytované obyvatelům. Zároveň jsme život obou skupin spojily malými atrii a různými aktivitami, které se odehrávají v obou patrech. Umožnily jsme tím i jednodušší komunikaci obyvatel v domově. Dům stojí v klidnější části parcely s výhledem na park. Ke klášteru patří i podklášteří. Hospodářská stavení podporující život v klášteře. V našem případě domy v „podklášteří“ spojují provozy s větším ruchem a pohybem lidí. Jsou umístěny podél plynoucí řeky. Vytržení z všedního dne domova důchodců nabízí klub. Společné debatní kroužky a zájmové činnosti, záhony bylinek a počítače. Klub navštěvují i důchodci z blízkého okolí. Denní stacionář je jemně začleněn do struktury komplexu, na konci chodby z klubu důchodců, blízko příjezdové cesty, snadno přístupný autem. Díky tomu je možné nepozorované proklouznutí v situaci, kdy je těžké opouštět každý den svůj opravdový domov. Přes malou recepci, verandou, hned na pohovku. Z přítmí pokoje nebo výslunní soukromého dvorku pozorovat plynoucí řeku. Dveře do klubu důchodců jsou otevřené. Chodba spojuje chatičky klubu důchodců a stacionáře se společnou jídelnou a restaurací. Na oběd chodí, jak kdo chce. Dvoupatrová hala svazuje dva světy kláštera a podklášteří a pomalu plynoucí čas stáří mísí s venkovní realitou. Na kafe si přijde sednout kdekdo z okolí. Setkat se s kamarády z důchoďáku i odjinud. Možná se zdrží i déle... Obraz klášter jsme si nevybrali jen pro jeho typologii, ale protože ztělesňuje i jiné hodnoty než materiální. Středisko vzdělanosti a moudrosti, a jisté důstojnosti, které člověk nasbírá během života.

“Dnes je ošklivě vydrážděno; hnusí se mi Neapol se svým sluncem, svou vřavou, svými

spokojenými a hlučnými lidmi; sním o nějaké mrazivé samotě na horách, kde je

nesmírně ticho. Jen moře mi dělá dobře; už ujedu z těch splašených měst, neboť tady

jsem nenašel, co jsem hledal. Kdyby byl nějaký klášter bez náboženství, šel bych tam hned.”

- Karel Čapek- Korespondence.

Celková kapacita domova je 64 lůžek. Pokoje jsou jednolůžkové. Ty pro pacienty s měkčí péčí mají vlastní koupelnu a malou lodžii. Pokoje klientů s těžší péčí mají koupelnu společnou pro dva pokoje. Celkově 6 pokojů je dvoulůžkových. 7 lůžek je v rámci dvou bytů chráněného bydlení. Klientům domu je k dispozici asistovaná koupel.





ostatní projekty tohoto semestru jsou zde

zadání semestrální práce je zde



.

Žádné komentáře:

Okomentovat