středa 18. září 2013

Hlavní téma

Tentokrát jsem měl pocit, že to bylo těžké. Přihlásilo se k nám 89 studentů. To znamená důvěru. Nejsme schopni za ní dostatečně poděkovat. Víme, že na hlavní téma nejsme schopni za stávajících podmínek kvalitně vést více než 18 studentů.
Klíčem výběru není nějaká absolutní kvalita dosavadní práce studenta, ale především odhad schopností, které nás zajímají. Schopnost netočit se v klišé. Neulehčovat si práci. Schopnost klást si otázky. Schopnost reflexe a sebereflexe. Klíčem není vybrat excelentní skupinu nejlepších. Klíčem je vybrat skupinu lidí, kteří budou tvořit tým. V týmu budeme společně zjišťovat, co to je práce architekta. Jak neničit. Proč tvořit. Jak se chovat zodpovědně.
Sestavování posádky je těžké. Víme, že děláme omyly. Nad portfolii studentů jsme seděli do deseti večer a řešili kvadraturu kruhu. Jak z konečného výběru těch, které bychom opravdu rádi vzali, škrtnout ještě několik? Nevěřil bych, jak psychicky vyčerpávající to může být. Večer jdu domů a nemohu spát. Myslím, že Ondřej to nemá jiné.
Máme intenzivní pocit zodpovědnosti. Ovlivňujeme lidem životy. Ovlivňujeme je i sobě. Mám zimomriavky, jak říká moje žena. Taky učí. V půl šesté ráno vstává a jde na vlak do Bratislavy. Tentokrát nejsem schopný ji odvést na nádraží. Až se vrátí, budeme společně řešit, jak platit večeři z učitelských platů. U večeře budeme mluvit i o studentech. Také budeme mluvit o blížících se parlamentních volbách.
Konečný počet je 34.  Na hlavní téma 18.










































Cituji: „Novým děkanem by měla být osobnost schopná čelit idiotskému vývoji, který po boloňské konferenci zasáhl téměř všechny evropské univerzity. Myslím tím především jejich rostoucí ekonomizaci, mající za následek ztrátu jak akademických svobod na straně vědeckého personálu, tak i svobodné volby studia na straně studentů. Stane-li se z vědeckého bádání pouhé „vydělávání peněz“ a ze studia pouhá „výuka“, bude lepší a ekonomicky rozumnější univerzity zavřít. Novým děkanem by tedy měla být jakási „Johanka z Arku evropských univerzit“, obávám se jen, že podobně skončí.“ konec citátu.
(pro školní časopis ALFA Prof. Mirko Baum, emeritní profesor TU v Cáchách)

4 komentáře:

  1. Byl by link na vyse zmineny rozhovor? Diky a alles gute, JP

    OdpovědětVymazat
  2. http://fa.cvut.cz/attachments/BAhbBlsHOgZmSSIdNTIxZjFjZGQ1MDE2NTMyMDE2MDQ4MTJkBjoGRVQ/alfa2013_07.pdf?sha=f0e2773b

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím, jestli věty: "Klíčem výběru není nějaká absolutní kvalita dosavadní práce studenta, ale především odhad schopností, které nás zajímají. Schopnost netočit se v klišé. Neulehčovat si práci. Schopnost klást si otázky. Schopnost reflexe a sebereflexe. Klíčem není vybrat excelentní skupinu nejlepších. Klíčem je vybrat skupinu lidí, kteří budou tvořit tým," působí zrovna konejšivě, nicméně bych se chtěl zeptat, jestli slibované hostující přednášky budou veřejně přístupné.
    se srdečným klišé pozdravem a přáním plodného semestru
    butthurt Ondřej Mohyla

    OdpovědětVymazat