pátek 4. listopadu 2011

Sergison Bates - architektura na druhý pohled

To je UFO, že ?
... a na druhý pohled možná ne:



Píše se rok 2003. Jsme na dánském ostrově Bornholm, v kontextu historického centra přístavního městečka Rønne a Sergison Bates architects berou za svůj návrh muzea 3.cenu. Ve svém návrhu interpretují jednou strukturou rostlý charakter zástavby a druhý pohled už UFO nepřipomíná:

Navrhnout rudimentární dům a vtisknout mu jemnost je ... kouzlo:
Kouzlo se může podařit omylem či náhodou. Podívejme se prvním pohledem na "Urban mixed use development", krátce bydlení + služby ve Wandsworthu. To už je realizace z roku 2004. Šedé ošklivé, chudé, nudné ?


Nudné ne, chudé a strohé ano, jak by ne, kontext je periferie Londýna. Podívejme se druhým pohledem, jak se v té hrůze žije:
Asi by to šlo, že ? V Praze by se tento standard možná jmenoval Diamantový roh.  Pavlače se v Čechách dělají relativně málo, i když tradice je velká. Tyhle napovídají, že neslouží pouze ke komunikaci, rád bych viděl fotografie po zabydlení.

V půdorysu si všimněte obratného momentu, kdy se pavlač z centra dispozice dostane do líce. Vypadá to jednoduše ... a taky to jednoduché je. Prostorová schemata a specielně půdorysy na pracech Sergison & Bates obdivuji. Především proto, že kašlou na jejich grafickou vytříbenost a jednotlivé prostory si evidentně promítají do reálu. Půdorys není estetické pojednání.
Takhle ta pavlač vypadá po přesmyknutí doprostřed traktu:

A nakonec to nejlepší. Znáte ty pohádky, když k někomu neplánovaně přijdete domů. Samozřejmě: zrovna nemá ulizeno, nikdy, ale opravdu nikdy to tam takhle nevypadá, jindy je to mnohem lepší, moc se kolem sebe nekoukejte, je to slušný člověk. Dáte si kafe ? Pánové Sergison a Bates si to fotí a mají to v portfoliu. Třeba to jsou nepřizpůsobiví občané, kdo ví:

Vypadá to, že v se v Diamond Snake Housing bydlí spokojeně a život tam není šedý ani smutný. Asi proto za to S&B pobrali nějakou cenu. Pojďme dál. Vidíte to ?! Nějací zoufalci se prodírají polem kukuřice k paneláku a na pozadí Alpy:


Píše se rok 2009 a Sergison & Bates berou druhou cenu za dům s pečovatelskou službou. To by napovídalo tomu, že ve Švýcarsku se pořádají soutěže. Visp je městečko v kantonu Valais ve Švýcarsku. Ve Vispu žije kolem 6700 obyvatel. Pravděpodobně je zajímá, jak jejich město vypadá. Stále jsme u prvního pohledu, i když obrázek je to druhý. Nic nechybí, nic nepřebývá, panelák jak se patří. Co myslíte, lze najít v utilitě eleganci ?

Následující obrázek napovídá, že to s tím panelákem nebude tak jasné, ale kdo ví:
Divná bedna. Tak konečně následuje ten druhý pohled. Není to jeden panelák, jsou tři, zabalené v jednom plášti a zbytkové prostory mezi nimi tvoří prostory, o jejichž významu někdo řádně přemýšlel. Nad tímto půdorysem doporučuji setrvat déle než jednu vteřinu:

Nemyslíte, že někdo velice pečlivě přemýšlel nad životem lidí v pečovatelském domě, porozuměl jejich potřebám a uměl si "animovat" průběh jejich dne ? Jednotlivé pokoje dávají soukromí, každý má lodžii na frekventovanou ulici, zbytkové prostory tvoří společenské zákoutí - jedna kuchyň a jeden obývák na patro. Zvlášť důležité v takovém domě je umět tyto prostory udělat tak, aby psychicky unavený (řekněme i ustrašený) obyvatel neměl ostych vstoupit, aby měl možnost zpovzdálí pozorovat. Hmmm, někdo si v hlavě promítl film a pak ho otiskl do projektu. Smekám. Tohle je obraz jednoho z prostorů. Nudný ? Nevím. Každopádně neagresivní s abstraktní esencí domova. Co myslíte, jsou naše domovy zábavná atrakce ? Co vlastně potřebujeme ? Co očekáváme ? ... a v neposlední řadě (odhaduji), co si myslíme, že musíme svým domovem společensky plnit ? Přeložte si papír na dvě půlky a pište si zadání pro svůj vlastní domov: potřebuji x nepotřebuji.


Pro Čecha není na první pohled úplně pochopitelné, proč za následující dům dostali S&B ocenění RIBA award 2009. Co na tom je ??
Máme k dispozici film. Je to hodně o kontextu, o lidech, o sousedství, konec konců posuďme dle svého vkusu:


... doufejme, že nás z meditace nevytrhne půdorys typického patra:





 


Tohle není realizace, ale soutěž: 2010, Městská knihovna, Piazza del Ponte, Mendrisio ve Švýcarsku. S&B brali první cenu. Gratulace.

K následujícímu obrazu by bylo patřičnější nic nepsat a jen tak si uctivě uslintnout ... také první cena, 2009, Londýn, Dagenham, "Sustainable Industries Park":
All rights for photos reserved Sergison Bates architects © 2011/These copies are for education only. Please, don't make another copies. Thank you very much.

9.prosince 2012 zavěšuji nové video:


Geneva (English Subtitles) from Everything Is Okay on Vimeo.




Všechno potřebné o Sergison Bates architects najdete zde.

5 komentářů:

  1. Nerada někam píšu komentáře, obzvláště když se jedná o takto odbornou záležitost. Ale nedá mně to, musím sem napsat poděkování hlavně za to, že je všechno napsané tak srozumitelně i pro laika, kterým jsem, navíc tak vtipně, že se už dopředu těším na další článek. Dozvídám se tady věci, které bych neměla jinak šanci poznat, ani bych nevěděla, kde je hledat - navíc s podněty k obecnému zamyšlení, konkrétními příklady na co soustředit pozornost (u tohoto článku jsem zjistila, že jsem poprvé schopna porozumět půdorysu – např. ta pavlač)........ Tak tedy - díky moc!! (Musím se ještě zeptat, jste publicista a píšete ještě někam jinam, např. Respekt a podobně ?)

    OdpovědětVymazat
  2. Ted jim vysla obsirna monografie: http://www.quart.ch/monographs.php?nID=470

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji moc za prezentaci této architektonické kanceláře v Čechách!! Nejsem si sice úplně jistá, jestli by profesor Bates souhlasil s větou "Půdorys není estetické pojednání." Ale pravda je, že dispozice raději zkoumají v 3D fyzickém modelu.

    OdpovědětVymazat
  4. V kratkem videu odpovida Donald Bates na nekolik otazek: What is architecture? What can architecture do? What is your architectural position? What is your design method? http://vimeo.com/97622344

    OdpovědětVymazat